Sisäinen villapaita: chilikahvi

Tarvitaan keitin, vettä, kahvia ja ainakin yksi chili.

Tarvitaan keitin, vettä, kahvia ja ainakin yksi chili.

Eteläafrikkalainen tv-kokki Justin Bonello keitti chilikahvit kavereilleen raikkaassa ulkoilmassa ja avotulella Cooked in Africa -sarjassaan. Kokin kaverit olivat muistaakseni aamutuimaan kalastamassa komeissa maisemissa ja hytisivät viluisina päästyään rannalle Bonellon valmistaman aamiaisen äärelle. Kylmyyskin on niin suhteellista, mutta kyllä tämä kahvi lämmittää myös pimeässä ja sateisessa syysillassa.

Tarvitset Bialetti-keittimen, tuon mahtavan italialaisen design-tuotteen, jota ystävät kutsuvat mutteripannuksi. Tarvitset myös kunnollista espressokahvia ja esimerkiksi thaimaalaisia linnunsilmächilejä. Yksi chili riittää pieneen pannulliseen.

Siivuta chili kahvin päälle.

Siivuta chili kahvin päälle.

Täytä Bialettin alaosa vedellä ja kahvipesä sopivaksi jauhetulla tummapaahtoisella kahvilla. Silppua kahvin päälle yksi pieni tulinen chili – tai enemmän, jos olet chilikoukussa ja vähemmän, jos et ole varma tulisuudenkestostasi.

Ruuvaa kahvipannu kokoon ja laita levylle. Odota hetki ja kuuntele tuttua kohinaa, kun vesi puskee paineella kahvin ja chilin läpi ylös kaadinosaan. Kahvi on valmista!

Pelkkä sokerikin riittää makeutukseksi, mutta hiukan ekstraa saa sekoittamalla esimerkiksi tummaan sokeriin jauhettua kanelia. Jokainen päättää itse, juoko kaffeensa mustana vai kuumentaako sekaan maitoa.

Bonello lorautti palelevien ystäviensä mukeihin vielä maidon lisäksi tilkan brandya, eikä se hassumpi ajatus olekaan.

Maitokahvi on lempeä vaihtoehto.

Maitokahvi on lempeä vaihtoehto.

Kanelisokeria makeutukseksi ja ehkä sormustimellinen brandya sekaan.

Kanelisokeria makeutukseksi ja ehkä sormustimellinen brandya sekaan.

En ole muuten koskaan kokeillut, kuinka paljon chilistä irtoaa makua, jos sen silppuaa peruskahvinkeittimen suodattimeen porojen päälle. Kertokaa, jos tiedätte!

Advertisement

4 kommenttia

Kategoria(t): juomat

4 responses to “Sisäinen villapaita: chilikahvi

  1. Voi apua kuinka ihana ohje! Kiitos!

  2. Laitoin suodatinkaffeen, porojen alle. Viisi kupillista tummaa pressaa ja chiliä jonkin verran enemmän kuin tuossa kuvassa. En kyllä löydä juuri tulisuutta.

  3. Nastaa, että testasit, kiitos! Luulen, että toi mutteripannun paine irrottaa chilistä makua kahviin eikä peruskeittimellä pääse samaan. Tietty voi yrittää laittaa porojen sekaan lisää ja tulisempaa chiliä. Meillä on nyt ollut tosi hotteja pieniä linnunsilmächilejä thaikaupasta, ja niitä todellakin yksi riittää tuohon parin desin Bialettiin. Polttelee just mukavasti 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s