Munakoisoa ja fetaa uunissa

Munakoisovuoka kypsyy noin 40 minuutissa.

Munakoisovuoka kypsyy noin 40 minuutissa.

Kun iki-ihana Melanzane alla parmigiana tuntuu aivan liian työläältä tehdä, kokeile tätä suoraviivaistettua munakoisovuokaa. Lopputulos ei tietenkään ole italialainen, vaan fetan ansiosta pikemminkin kreikkalais-turkkilainen, mutta mehevä ja maukas se on.

Suosittelen hankkimaan mieluiten pieniä tai korkeintaan keskikokoisia munakoisoja. Viimeksi löysin varsin maukkaita, pieniä yksilöitä Tampereen turkkilaisesta Alanya-marketista. Ostin (taas) myös saunavihdan kokoisen kimpun lehtipersiljaa (1,99 euroa) ja pussillisen aidoilta sitruunoilta tuoksuvia, kypsiä sitruunoita.

Viikon vihanneskuorma saapuu Alanyaan aina torstaiaamuna, ja suurin osa siitä lähtee asiakkaiden mukaan samana päivänä. Mene siis heti torstaina niin kuin kantikset menevät. Bonuksena saat kansainvälisen tunnelman, kun turkkilainen poppi soi ja tuore minttu ja korianteri tuoksuvat.

Turkkilainen vuohenjuusto on maultaan hiukan fetaa pehmeämpää.

Turkkilainen vuohenjuusto on maultaan hiukan fetaa pehmeämpää.

Olen myös hyvin mieltynyt turkkilaiseen vuohenjuustoon, joka on koostumukseltaan kuin fetaa, mutta siinä on vähemmän suolaa ja maku on hiukan pehmeämpi kuin kreikkalaisessa juustossa. Tiedätte nyt, että sitäkin saa Alanyasta.

Munakoisovuokaan tarvitaan:

  • noin 0,5 dl oliiviöljyä
  • 3 pientä tai 2 keskikokoista munakoisoa
  • 150 g fetaa
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 150 g kirsikkatomaatteja
  • oreganon tai basilikan lehtiä
  • suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.

Leikkaa munakoisot 1–2 sentin paksuisiksi kiekoiksi. Levitä kiekot uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle hiukan suolaa ja anteliaasti mustapippuria. Paahda munakoisot uunissa pehmeiksi ja kullanruskeiksi. Se vie noin 40 minuuttia.

Laske uunin lämpö 170 asteeseen.

Murenna feta kulhoon ja lisää sen seuraksi tuorejuusto, kananmunat, kerma ja hiukan mustapippuria. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi, paksuksi kastikkeeksi.

Levitä pienehköön uunivuokaan leivinpaperi. Lado munakoisot hiukan limittäin vuoan pohjalle. Halkaise kirsikkatomaatit ja painele puolikkaat munakoisojen väleihin. Sekaan mahtuu myös tuoretta oreganoa tai basilikaa.

Kaada juustoseos vuokaan: sitä pitäisi olla sen verran, että suurin osa munakoisoista ja tomaateista peittyy. Paista pinnaltaan kullanruskeaksi eli noin 40 minuuttia.

Anna paistoksen jäähtyä ainakin vartti ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Maku on melkeinpä parhaimmillaan vasta huoneenlämpöisenä.

Yhdestä vuoallisesta saa lounaan neljälle syöjälle. Pienempinä paloina paistos toimii myös osana illanistujaisten buffetpöytää.

Mausta munakoisokiekot ja paahda uunissa kypsiksi.

Mausta munakoisokiekot ja paahda uunissa kypsiksi.

Lado viipaleet tomaattien ja yrttien kanssa uunivuokaan.

Lado viipaleet tomaattien ja yrttien kanssa uunivuokaan.

Iltapalaa! Huoneenlämpöisessä munakoisopaistoksessa on täyteläinen maku.

Iltapalaa! Huoneenlämpöisessä munakoisopaistoksessa on täyteläinen maku.

4 kommenttia

Kategoria(t): ruoka

4 responses to “Munakoisoa ja fetaa uunissa

  1. Irmeli Lähteenmäki

    Hei Kaija! Intoonnuin sekä Alanya-marketista että reseptistä. Hyviä molemmat. Aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit lähtivät myös matkaani. Juustosta sen sijaan: Lidlin myymä Eridanous-juusto on vähemmän suolaista ja tuota pehmeämpääkin. Toki, makuasioita..
    Kiitos resepteistä
    tvoo Irmeli

  2. Hei Irmeli, hauska kuulla susta ja hauskaa, jos blogi on onnistunut innostamaan. Oon myös iloinen Lidlin asiakas, ja Eridanous-juusto on mun toinen suosikki. Jotenkin vaan ihastuin tuohon turkkilaisversioon kesällä enkä ole vielä halunnut vaihtaa sitä. Hyvää marraskuun jatkoa!

  3. Tarja

    Kiitos reseptistä! Laitoin 1 valkosipulinkynnen ölyn sekaan – tämä on vehnänvälttelijälle loistava perjantaipizzan vaihtoehto.

    • Ole hyvä, Tarja! Vaihtoehto perjantaipizzalle – tosiaankin, en tullut ajatelleeksi, mutta varmaan toimii. Ja valkosipulihan vain parantaa melkein mitä tahansa ruokaa 🙂

Jätä kommentti