Kukkakaaligratiini 2.0

kukkakaali01

Lohturuokaa parhaimmillaan, väittää Yotam Ottolenghi. Emme todellakaan ole eri mieltä!

Älä koskaan tarjoa vieraille ruokaa, jota et ole testannut etukäteen! No jaa, kyllä tuonkin periaatteen voi ohittaa, jos törmää tarpeeksi kiinnostavaan reseptiin.

Mustardy cauliflower cheese tuli vastaan Ottolenghin erittäin inspiroivassa Simple-keittokirjassa, ja olimme tuhatprosenttisen varmoja siitä, että tämä ei voi mennä pieleen: kukkakaaligratiini kohtaa kukkakaalicurryn, ja herkullinen lopputulos sinetöidään sinapilla, joka antaa sopivasti ryhtiä lempeälle kukkikselle.

Siis kokkaamaan. Tarjosimme tätä Minnalle ja Mikolle, jotka ehtivät meille syömään juuri ennen kuin lähtivät ajamaan takaisin kotiin Italian Abruzzoon. Mikko oli seuraavana päivänä ostanut perhepakkauksen sinappijauhetta matkalle mukaan, koska italialaisista ruokakaupoista ei koskaan voi tietää. Ilmeisesti onnistuimme!

Minnan ja Mikon taloprojektin etenemistä ja pienen italialaisen kylän elämää voitte muuten seurata Piccolo Salvo -blogista täältä. Luvassa on lähiaikoina ainakin kissoja, koiria, katon rakentamista ja vaari. Ja yllätyksiä. Koska yllätyksiä tulee aina.

Ja nyt tarvitaan:

  • 1–2 kukkakaalia (yhteensä noin 700 grammaa)
  • voita
  • 1 sipuli
  • 2 tl jauhettua jeeraa
  • 2 tl jauhettua currymaustesekoitusta
  • 2 tl sinappijauhetta
  • 1–2 punaista tai vihreää chiliä silputtuna
  • 1 tl sinapinsiemeniä (mustia tai keltaisia)
  • 2 dl kermaa tai smetanaa
  • 120 g cheddar-juustoa raastettuna
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää muruina
  • kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
  • suolaa

Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.

Pilko kukkakaali kukinnoiksi. Upota palat kiehuvaan veteen ja keitä lähes kypsiksi, 5–10 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna hieman jäähtyä.

Sulata voi paistinpannulla ja kuullota silputtu sipuli keskilämmöllä pehmeäksi ja kullankeltaiseksi. Lisää pannulle jeera, currysekoitus, sinappijauhe ja pilkotut chilit. Paista muutaman minuutti. Lisää sinapinsiemenet ja paista vielä minuutti. Kaada sitten pannulle kerma, sekoita ja lisää 100 grammaa raastettua cheddaria ja ripaus suolaa. Anna poreilla 2–3 minuuttia niin, että kastike hieman sakenee.

Kumoa nyt pannulle kukkakaalit, sekoita varovasti kastikkeeseen ja anna hautua hetki.

Sekoita kulhossa loput juustoraasteesta, leivänmurut ja persilja.

Siirrä kukkakaaliseos sopivaan uunivuokaan. Ripottele juustolla ja persiljalla maustetut leivänmurut sen pinnalle. Sitten vain vuoka uuniin paistumaan noin 30 minuutiksi. Pidä paistosta silmällä ja peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

Anna gratiinin vetäytyä viitisen minuuttia ennen kuin nostat sen pöytään.

Ottolenghin mukaan ruoka sopii mainiosti paistetun kanan tai makkaroiden seuraksi. Me tarjosimme tämän vieraille uunissa paistetun harissalohen kanssa. Toisen kerran söimme ihan vain patongin ja limellä maustetun jugurtin kanssa. Ja seuraavana päivänä jämät iltapalaksi ihan sellaisenaan.

kukkakaali3

Siinä se on menossa uuniin.

kukkakaali2

Ei menesty ruokien kauneuskilpailussa, mutta maku on sitten sitäkin parempi.

1 kommentti

Kategoria(t): kasvisruoka, laatikko, ruoka

1 responses to “Kukkakaaligratiini 2.0

  1. Irmeli Lähteenmäki

    Karilla on tapa ostaa kylmäkellariin kasapäin kukkakaaleja toivoen, että teen perinteistä kukkakaaligratiinia. Tämä ruoka villitsee häntä entistä useampiin ostoksiin!

Jätä kommentti