Pastaa & sitruunapestoa

Sitruuna maustaa raikkaan kesäpastan.

Lueskelin laiskana sunnuntaina Saku Tuomisen Basta!-kirjaa. ”Maailmasta tuskin löytyy maata, joka kokeilisi vähemmän”, Tuominen kirjoittaa italialaisesta ruokakulttuurista ja on niin oikeassa. Se ei suinkaan vähennä italialaisen keittiön viehätystä, koska tämäkin lienee totta: ”Italia ei kokeile, koska kaikki on heidän mielestään jo täydellistä.” Niin onkin, äitien tekemää ruokaa sesongin parhaista raaka-aineista – kuka sellaisesta valittaisi.

Löysin kirjasta pastareseptin, jota emme olleet kokeilleet ja joka sisältää lempimakuani sitruunaa. Mieleen putkahti kyllä välittömästi Italiaan muuttaneiden ystäviemme Minnan ja Mikon kokemukset siitä, mitä tapahtuu, kun olet aikeissa tehdä pestoa kyläläisten mielestä VÄÄRIN. Voitte lukea opettavaisen tarinan Piccolo Salvon blogista täältä.

Tässä pestossa nyt kuitenkin on basilikaa, mikä on OIKEIN. Pinjansiemenet siitä tosin puuttuvat, mutta eipä kerrota sitä italialaisille. Basilika, sitruuna ja parmesaani riittävät oikein hyvin ihastuttavan raikkaaseen kesäpastaan. Sen verran oli pakko virittää reseptiä, että lisäsimme pestoon sitruunan mehun lisäksi myös raastettua kuorta. Niin että jos et pidä sitruunasta, tämä ohje ei ehkä ole sinulle.

Nyt tarvitset:

  • spaghettia
  • lehdet yhdestä ruukullisesta basilikaa
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 0,5–1 dl oliiviöljyä
  • noin 70 g (kourallinen) raastettua parmesaania
  • suolaa ja pippuria

Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen.

Surauta kaikki muut ainekset tehosekoittimessa pestoksi. Tuomisen neuvo on, että kaikkia raaka-aineita saa olla suunnilleen saman verran – siis maista ja viritä pesto sellaiseksi, josta itse pidät, raaka-aineiden määrät reseptissä ovat viitteelliset. Erityisesti sitruunat saattavat väärään aikaan vuodesta olla salakavalan kitkeriä. Nyt kesällä jopa suomalaisista marketeista voi löytää oikeasti kypsiä ja lempeitä hedelmiä.

Mausta pesto suolalla ja mustapippurilla. Sekoita pastaan ja nauti.

Jätä kommentti

Kategoria(t): pasta

Jätä kommentti