Sisilialainen parsakaalipasta

Sahrami antaa pastalle iloisen keltaisen värin – ja kyllähän se myös maustaa ruuan.

Brittikokki Rick Stein söi tätä pastaa tuoreimman ruokamatkasarjansa Palermo-jaksossa: Bucatini con broccoli arriminati. Sarja näkyi Ylen Teemalla ja Areenassa keväällä 2018. Innostuimme, koska tässä on jotain samaa (rusinoita, pinjansiemeniä ja sardelleja) kuin vanhassa suosikissamme Köyhien pastassa. Parsakaali ja sahrami kuitenkin – ja onneksi – tekevät tästä ihan omanlaisensa.

Mikäli ymmärsimme oikein, broccoli on Sisiliassa paikallinen vihertävä kukkakaali, joten ruuan voi aivan hyvin kokata myös kukkakaalista. Vihreä parsakaali sopii kuitenkin niin maultaan kuin väriltäänkin kauniisti sahramin värjäämän keltaisen pastan sekaan. Ja kuka kieltää käyttämästä ruokaan sekä kukka- että parsakaalia.

Kastikkeeseen tarvitset:

  • noin 300 g parsakaalia
  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 öljyyn säilöttyä sardellia
  • 2–3 rkl rusinoita
  • 2–3 rkl pinjansiemeniä
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus sahramia
  • kuivaa leipää rouhittuna

Jos haluat koristella annoksen leivänmuruilla, paista ne ensimmäiseksi pannulla kuumassa öljyssä.

Laita vesi kiehumaan kahteen kattilaan: toiseen pastaa varten ja toiseen parsakaalille.

Jaa parsakaali kukintoihin ja kiehauta se nopeasti suolatussa vedessä. Älä kaada keitinvettä pois!

Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista hienonnettua sipulia keskilämmöllä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää pannulle sardellifileet ja hajota ne seokseen paistinlastalla. Sekoittele. Kaada pannulle pinjansiemenet ja rusinat, paista muutama minuutti.

Seuraavaksi voitkin lisätä pannulle kiehautetut, valutetut parsakaalit. Anna kastikkeen muhia hetki, mausta mustapippurilla ja sahramilla. Lisää pannulle hiukan parsakaalin keitinvettä, jotta soosi ei kuivahda liikaa.

Tässä välissä pastakin on jo kypsynyt omassa kattilassaan. Kaada vesi pois  ja sekoita pasta kastikkeeseen. Maista – onko suolaa sopivasti?

Kauho pasta lautasille ja ripottele päälle leivänmuruja.

Meidän pastamme oli Barillan bavettea. Bucatinia on toistaiseksi ollut vaikea löytää perusmarketin valikoimasta.

2 kommenttia

Kategoria(t): kasvisruoka, pasta

2 responses to “Sisilialainen parsakaalipasta

  1. Irmeli Lähteenmäki

    Ihanaa pastaa, johon sardellien löytäminen oli kiven takana. Aleksis KIVEN (kadun) pienessä Keittiöelämää-kaupassa Tampereella niitä on. Toiseksi lähin kauppa olisi ollut Kannelmäen Prisma!

    • Mahtavaa, että löysit sardellit. Keittiöelämästä saattaa lähteä kyllä muutama muukin herkullisuus mukaan 🙂 Ja kiva, jos pasta maistui!

Jätä kommentti