Valkoinen sienipizza ja näppärä jogurttipohja

pizza1

Yllätys: rapeaa valkoista pizzaa kotiuunista.

Liemessä-ruokablogin Jenni Häyrinen on tehnyt toimivan keittokirjan. Katukeittiö – Parempaa roskaruokaa näytti olevan viime viikolla tietokirjojen Top 10:ssä, enkä yhtään ihmettele: kirjassa on ihastuttavan mutkattomia reseptejä, klassikkoja ja tuoreempia tuttavuuksia, niin aloittelijalle kuin edistyneemmällekin kokille.

Juha löysi kirjasta vihdoin mielestään kunnollisen majoneesiohjeen. Minä päätin antaa pizzalle mahdollisuuden ja ihastuin.

En ole pahemmin viitsinyt paistaa pizzoja kotona, koska en pidä paksuista pullapohjista ja aidon rapeita pizzapohjia en ole koskaan osannut tehdä. Katukeittiön jogurttipizzapohja vaikutti ensilukemalta kiinnostavalta: ei lainkaan hiivaa eikä nostatusta, jipii! Helppo ja toimiva – ja lopputulos on jopa rapea!

Täytteitä voi tietenkin säätää mielensä mukaan. Otin vauhtia samaisen kirjan valkoisen kantarellipizzan ohjeesta, mutta täytteeksi päätyi lopulta suppilovahveroita ja kesäkurpitsaa, koska viime kesän satoa sattui vielä olemaan pakastimessa. Parmesaanin korvasin mozzarellalla. Kokeilkaa!

Jogurttipizzapohja

  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • noin 0,5 litraa (pakastettuja) suppilovahveroita
  • noin 0,5 litraa kesäkurpitsaa kuutioina
  • 1 salottisipuli
  • (ruohosipulia)
  • 150 g ranskankermaa
  • 150 g (pussillinen) mozzarellaraastetta
  • suolaa & pippuria
  • voita paistamiseen

Sekoita kaikki pohjan ainekset taikinaksi käsin tai yleiskoneella. Muotoile palloksi jauhojen avulla, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pohjat jauhotetulle leivinpaperille. Taikina leviää ja tasoittuu mukavasti ihan käsin, mutta käytä kaulinta, jos siltä tuntuu.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Lykkää myös uunipelti lämpenemään: pohjasta tulee keskivertoa rapeampi, kun pizzan täytteineen siirtää valmiiksi kuumalle pellille.

Paista sieniä, kesäkurpitsaa ja sipulia voissa kuumalla pannulla, kunnes ne ruskistuvat hiukan.

Sekoita ranskankerma notkeaksi ja levitä se pohjien päälle. Jaa sitten muu täyte tasan kahdelle pohjalle, mausta suolalla ja pippurilla. (Tässä välissä ripottelin pizzoille vielä kourallisen silputtua ruohosipulia, koska kevään ensimmäinen yrtti on jo puskenut ilmoille muhkeat tuoreet kasvustot.) Jaa viimeiseksi juusto pizzoille.

Paista pizzaa alalämmöllä noin 15 minuuttia. Me söimme ekan pizzan keittiössä seisten, koska se oli niin hyvää, että emme ehtineet pöytään istumaan…

pizza4

Pehmeä jogurttitaikina tasoittuu kohtalaisen ohueksi pohjaksi jopa ilman kaulinta. Pizzan muodossa saattaa olla toivomisen varaa.

pizza3

Pohjalle ranskankermaa, sitten paistettuja sieniä ja kesäkurpitsaa. Päälle vielä juustoa.

pizza2

Paista pizzaa noin vartti tai niin pitkään, että juustoinen pinta hiukan ruskistuu.

 

4 kommenttia

Kategoria(t): ruoka

4 responses to “Valkoinen sienipizza ja näppärä jogurttipohja

  1. Nam, herkullisen näköistä! Pitäisipä itelläkin ottaa tästä mallia ja käyttää loppuun viime syksyn sienisaalista. Oi, nyt alkoi ihan tosissaan tekemään mieli pizzaa.. 🙂

Jätä kommentti