En ole kovinkaan briljantti leipuri, mutta tämä Vallstenan saksanpähkinäleipä onnistuu aina. Helppo jugurttitaikina tuo makuun mukavaa täyteläisyyttä. Leipä sopii erityisen hyvin paahdettavaksi.
Resepti on alun perin Anna ja Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla -kirjasta. Pähkinöiden ei kuitenkaan tarvitse olla saksanpähkinöitä, vaan mitkä tahansa pähkinät ja siemenet sopivat leipään. Viime kertoina olen sekoittanut mukaan myös kourallisen mantelijauhoa, koska sitä on sattunut olemaan käden ulottuvilla.
Esitaikina:
- 2 dl paksua jugurttia (esimerkiksi turkkilaista)
- 2 dl haaleaa vettä
- 1 paketti (50 g) hiivaa
- 3 dl graham- tai spelttijauhoja
Sitten varsinainen taikina:
- 2 dl haaleaa vettä
- runsaat 2 tl suolaa
- 3–4 rkl hunajaa tai tummaa sokeria
- 3 rkl oliiviöljyä tai saksanpähkinäöljyä
- 100 g saksanpähkinöitä (tai manteleita, cashewpähkinöitä, kurpitsansiemeniä…)
- 10–12 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva kulhoon, lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jugurtti ja jauhot, sekoita. Peitä kulho ja anna olla tunnin verran.
Sekoita sitten joukkoon haalea vesi, suola, hunaja tai sokeri ja öljy. Lisää pähkinät ja suurin osa vehnäjauhoista. Sekoittele aluksi vaikka puuhaarukalla, mutta viimeiset pari desiä saa parhaiten mukaan paljain käsin. Korvaan aina noin puolet vehnäjauhoista spelttijauhoilla, ja hyvä tulee. Peitä kulho ja anna taikinan nousta noin tunti.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa reippaasti. Muotoile yksi iso tai kaksi pienempää leipää, ja laita ne nousemaan pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Kohota vielä puolisen tuntia.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Paistaa leipää 10 minuuttia, ja alenna sitten lämpö 175 asteeseen. Paista vielä 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä ja syö.
Näyttää varsin maukkaalta!
Mä hämmästyn sitä joka kerta itsekin – että näyttääpä ihan ammattilaisen tekemältä. Makukin on aika lailla kohdallaan.