Uusi suosikki: Jamien punajuuricarpaccio

Keltajuuri on piristävä näky punajuurten seassa, mutta salaatin voi toki tehdä pelkistä punajuuristakin.

Keltajuuri on piristävä näky punajuurten seassa. Salaatin voi toki tehdä pelkistä punajuuristakin.

Jamie Magazinen ensimmäinen joulunumero ilmestyi pari viikkoa sitten, ja siitä poimittu ohje piti jakaa jo silloin tuoreeltaan. Tein ja söimme näitä kepeän raikkaita punajuuria nimittäin kaksikin satsia. Lisääkin olisi mennyt, mutta mutta…

Satuin kuitenkin murtamaan nenäni, ja sitä olen nyt parannellut, ollut käskystä ja ihan vapaaehtoisesti hyvin, hyvin hiljaa. En muuten suosittele kokemusta kenellekään!

Jamie Oliverin lehti on ollut ehdoton suosikkini perustamisestaan asti. Tykkään tosi paljon sen rouhean värikkäästä ulkoasusta ja mutkattoman innostavasta otteesta. Ja todellakin, tämä marraskuun numero on ensimmäinen kahdesta jouluruokiin keskittyvästä lehdestä. Nyt lehti tarjoilee tuoreita ideoita ja hauskoja vaihtoehtoja juhlapöytään, joulukuun numerossa luvataan antaa ohjeet joulun pakollisiin kuvioihin.

Jamie Magazine on kestosuoikki, mutta päätin antaa kotimaisellekin lehdelle mahdollisuuden.

Jamie Magazine on kestosuosikki, mutta päätin antaa kotimaisellekin lehdelle mahdollisuuden.

Sain käsiini tällä viikolla myös uuden Glorian ruoka&viini -lehden, joulu- ja juhlakauden numeron. Takakannesta luin, että seuraava numero ilmestyy vasta tammikuussa.

Miksi ihmeessä? Odotankin nyt, että Sanomilta ilmestyy jonkinlainen eri lehtien yhteinen jouluruokaspesiaali. Muuten en ymmärrä, miksi ruokalehti jättäisi väliin vuoden suurimman ruokajuhlakuukauden numeron.

Mutta ne punajuuret: helppoa ja eleganttia, kuten lehdessä määritellään. Tilli ja sitruuna sopivat täydellisesti yhteen lempeän punajuuren kanssa. Mauissa on samaan aikaan jotain vanhaa ja jotain uutta. Ota:

  • 8 keskikokoista punajuurta tai puna- ja keltajuuria
  • 2 sitruunaa
  • nippu tilliä hienoksi silputtuna
  • punasipuli
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kapriksia
  • noin 1 tl suolaa

Laita punajuuret kattilaan, peitä vedellä ja väännä levy päälle. Keitä 30–40 minuuttia.

Kokeilin itse kahta versiota: umpikypsillä ja al dentemmillä juureksilla. Suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa, varsinkin, jos voit siivuttaa juurekset ohuiksi mandoliinilla.

Älä keitä punajuuria aivan umpikypsiksi!

Älä keitä punajuuria aivan umpikypsiksi!

Raasta yhden sitruunan kuori ja purista mehu molemmista. Sekoita mehu ja kuoriraaste kulhossa tillin, sipulisilpun, sokerin, öljyn, kapristen ja suolan kanssa.

Kuori punajuuret ja siivuta ne ohuiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Asettele viipaleet tarjoiluvadille tai jokaisen syöjän lautaselle ja lusikoi päälle kastiketta. Anna vielä tekeytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Punajuuret sopivat alkupalaksi, pääruoan lisukkeeksi tai peräti rosollin sijaiseksi joulupöytään. Niitä voisi myös tarjoilla illanistujaisissa punajuuren peruskaverin vuohenjuuston kanssa.

(Punajuuri on muuten päässyt myös Glorian ruoka&viiniin. Kotimainen punajuuricarpaccio maustetaan piparjuurella ja tarjoillaan nimenomaan vuohenjuuston ja hasselpähkinöiden kanssa.)

Jääkapista löytyi muutama raitajuuri, ja nekin pääsivät mukaan.

Jääkapista löytyi myös muutama raitajuuri – sekaan vaan!

4 kommenttia

Kategoria(t): ruoka, salaatit

4 responses to “Uusi suosikki: Jamien punajuuricarpaccio

  1. Hyvä idea korvata rosolli tällä. Ainakin meillä rosollia menee pari lusikallista, and that’s it. Mites nuo punajuuret säilyy ja voiko ne laittaa jo edellisenä päivänä?

  2. Joo, Jamie sanoo, että voi tehdä jo edellisenä päivänä. Säilyvät, jos eivät tule syödyksi – ne on nimittäin aika hyviä. Kevyttä ja raikasta: mausteista sitruunankuori tuo ruuan jotenkin nykypäivään, tilli vie ajatukset hiukan perinteisen venäläisen keittiön suuntaan.

  3. Carpaccio joulupöydässä on kokeiltu: toimi. Pyhien jälkeen tein toisen satsin ja tuunasin vähän: lohkoin punajuuret, ja jätin kastikkeesta tillin pois (koska meillä ei ollut tilliä, enkä jaksanut kauppaan). Sokeria laitoin hiukka enemmän sitruunaa ja kaprista taittamaan. Yllätys, yllätys, olivat tosi hyviä!

  4. Paluuviite: RAITAJUURICARPACCIO - Makuasioita - ruokablogi

Jätä kommentti